Testosteron tekort: oorzaken, symptomen en oplossingen!

Testosteron tekort

Ik heb een testosteron tekort. Hoe verhoog ik mijn testosteron gehalte?

Testosteron is een hormoon dat van nature wordt geproduceerd in het menselijk lichaam. Het speelt een cruciale rol bij het reguleren van verschillende processen, zoals spiergroei, libido, energieniveaus en stemming. Toch kunnen sommige mensen te maken krijgen met een laag testosterongehalte in hun lichaam. In dit artikel zullen we kijken naar de verschillende aspecten van testosteron, waaronder hoe je het kunt meten en verhogen met supplementen.

Testosteron meten

Het meten van je testosterongehalte kan nuttig zijn om te bepalen of je mogelijk een tekort hebt. Een veelgebruikte methode is bloedonderzoek, waarbij je arts je bloedwaarden zal controleren. Een normaal testosteronniveau varieert tussen de 300 en 1000 nanogram per deciliter (ng/dL). Als je testosteronspiegel onder deze range valt, dan kan het verhogen van je testosteron niveau een positieve werking hebben. Tevens kan er ook met eens speekseltest gekeken worden naar je testosteronniveau. Deze test (kun je als man het beste afnemen) zou je thuis kunnen afnemen bijvoorbeeld. Deze test kun je als vrouw het beste afnemen (dit is een bloedtest).

testosteron meten

Testosteron verhogen met supplementen

Er zijn verschillende supplementen op de markt die kunnen helpen bij het verhogen van testosteron. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kiezen van deze supplementen, aangezien niet alle producten even zuiver en juist zijn. Uit de literatuur komt ashwagandha positief naar voren voor het verhogen van het testosteron. Ook zink en selenium spelen een hele belangrijke rol. Je kunt hiervoor altijd het beste even vrijblijvend contact opnemen met mij om te kijken of ik hierin wat voor je kan betekenen.

Testosteron tekort symptomen bij mannen

Testosteron is een hormoon dat voornamelijk wordt geassocieerd met mannen. Het is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en groei van mannelijke kenmerken, zoals baardgroei, spiermassa en diepere stem. Een laag testosteron bij mannen kan leiden tot verminderde libido, vermoeidheid, depressie en verlies van spiermassa. Het verhogen van het testosteronniveau kan helpen om deze symptomen te verbeteren. Wat verder nog helpt bij het verhogen van testosteron is het doen van krachttraining. Verder speelt daglicht, minder beeldscherm en een gezond bioritme een grote rol. Qua eten wil je zo onbewerkt mogelijk eten. Een teveel aan alcohol, soja en suiker heeft invloed op je hormonen.

Testosteron tekort symptomen bij vrouwen

Hoewel testosteron meestal wordt geassocieerd met mannen, hebben vrouwen ook testosteron in hun lichaam. Het speelt een rol bij de regulering van de vruchtbaarheid, botdichtheid en spiermassa. Vrouwen kunnen ook te maken krijgen met een tekort aan testosteron, wat kan leiden tot verminderd libido, vermoeidheid en stemmingswisselingen. In sommige gevallen hebben vrouwen juist een teveel aan testosteron in vergelijking met progesteron en oestrogeen en kan dit ervoor zorgen dat je erg snel aankomt in spiermassa, een vettige huid kan hebben of meer haargroei. Dit zie ik regelmatig bij PCOS. Hier heeft voeding en leefstijl ook een belangrijke rol. 

Testosteron tekort bij vrouwen

Testosteron boosters: voeding en supplementen

Naast het gebruik van supplementen, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het verhogen van testosteron. Voedingsmiddelen zoals oesters, zalm, spinazie, avocado’s en noten bevatten voedingsstoffen die de productie van testosteron kunnen stimuleren. Daarnaast kunnen bepaalde kruidensupplementen, zoals ashwagandha en maca, ook worden gebruikt als natuurlijke boosters.

Conclusie testosteron tekort

Testosteron is een belangrijk hormoon dat diverse aspecten van onze gezondheid beïnvloedt. Als je vermoedt dat je mogelijk een tekort aan testosteron hebt, is het raadzaam om je testosteronspiegel te laten meten en advies in te winnen bij een professional. Het verhogen van testosteron kan op verschillende manieren worden bereikt, waaronder het gebruik van supplementen en het aanpassen van je voedingspatroon. 

Het is altijd aan te raden om advies in te winnen bij iemand die er verstand van heeft, voordat je begint met het verhogen van je testosteronniveau.

Neem gerust contact op!

Liefs Eline

Liever persoonlijk advies? Vul onderstaand formulier in.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *