Hormonale disbalans testen

Hormonale disbalans testen

Wat is hormonale disbalans?

Een hormonale disbalans houdt in dat er een onregelmatigheid of een onbalans in de hormoonspiegels optreedt. Hormonen zijn chemische stoffen die door het lichaam worden geproduceerd en in de bloedbaan worden afgegeven om verschillende processen in werking te zetten, zoals voortplanting, herstel, stemming, metabolisme, vertering en groei. Een hormonale disbalans kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld een ziekte of aandoening aan de schildklier, bijnieren of eierstokken, maar ook door verandering van levensfase, een ongezonde leefstijl of het gebruik van medicatie. Door het testen van je hormonen, kun je inzicht krijgen waar bepaalde klachten en symptomen vandaan komen.

Symptomen die kunnen wijzen op een hormonale disbalans zijn:

 • Gewichtsveranderingen;
 • Haaruitval;
 • Acne;
 • Vermoeidheid;
 • Migraine;
 • Onregelmatige menstruatie;
 • Onvruchtbaarheid;
 • Depressie of angst;
 • Verlies van libido;
 • Slaapproblemen;
 • Stemmingswisselingen.

Soorten hormonale disbalansen:

Als het gaat om hormonale disbalansen, zijn er verschillende aandoeningen die vaak voorkomen bij zowel mannen als vrouwen. Hieronder vind je een kort overzicht van enkele veel voorkomende hormonale disbalansen, waaronder PCOS, schildklierproblemen en menopauze. PCOS, ook wel bekend als Polycysteus Ovarium Syndroom, is een aandoening die optreedt wanneer er te veel mannelijke hormonen (androgenen) in het vrouwelijk lichaam aanwezig zijn. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals onregelmatige menstruatie, onvruchtbaarheid, acne, overmatige haargroei en gewichtstoename. Schildklierproblemen kunnen ook hormonale disbalansen veroorzaken. De schildklier is een kleine klier in de nek die verantwoordelijk is voor het reguleren van de stofwisseling van het lichaam. Als de schildklier te veel of te weinig hormonen produceert, kan dit leiden tot verschillende symptomen, waaronder vermoeidheid, gewichtsveranderingen, haaruitval, droge huid en stemmingswisselingen. De menopauze is een natuurlijke hormonale verandering die optreedt bij vrouwen naarmate ze ouder worden. Tijdens de menopauze vermindert de productie van oestrogeen en progesteron, wat kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid en vermoeidheid. Het is belangrijk om te begrijpen dat hormonale disbalansen niet alleen vrouwen treffen, maar ook mannen. Hormonale disbalansen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals genetica, levensstijl en leeftijd.

De testmethoden:

Er zijn verschillende methoden om te testen of hormonen uit balans zijn.
Je kunt denken aan urinetesten, bloedonderzoek en speekseltesten. Op deze manier kunnen verschillende hormonen worden gemeten, denk aan: testosteron, cortisol, oestrogeen, DHEA en progesteron.

Zelf vind ik de EMB test ook een fijne test, omdat deze test nog meer inzicht geeft. Lees hier meer over de EMB test.

Verder werk ik ook samen met Mijn Labtest en Medivere. Zij bieden ook verschillende testen aan en kun je op specifieke hormonen testen. Door deze samenwerking, heb ik ook verschillende kortingscodes, waar je gebruik van kunt maken. Wanneer je interesse hebt in een test, kunnen we een intake plannen en krijg je de code mee, zodat je de test zelf kunt aanschaffen.

De behandeling

Ben je op zoek naar een oplossing voor jouw hormonale disbalans? Daar help ik je graag bij. Een hormonale disbalans kan verschillende klachten veroorzaken, zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename en menstruatieklachten. De behandeling is gebaseerd op een holistische aanpak, waarbij we gaan kijken naar de oorzaak van de disbalans en de oorzaak gaan aanpakken.

De behandeling begint met een uitgebreid consult, waarbij we alles bespreken. Van tevoren heb je al een intakeformulier ingevuld, dus ik krijg al een aardig beeld van je. Aan de hand van je gegevens, gaan we kijken waar er winst te behalen valt. Eventueel nemen we dan een test af, of bespreken we dat je een thuistest aanschaft en bij jezelf afneemt.

De doelen die we opstellen, krijg je toegestuurd, samen met extra informatie. Ook krijg je recepten, tips en tools mee om je hormonen in balans te krijgen. Na een aantal weken hebben we weer een vervolg consult en gaan we samen kijken hoe het gaat en of we nog doelen moeten aanpassen. Elke keer kunnen we weer wat meer finetunen en werken we naar een gezondere versie van jezelf toe.

De holistische aanpak biedt een duurzame oplossing voor een hormonale disbalans, waarbij we kijken naar de oorzaken en deze aanpakken, in plaats van symptoombestrijding.

De voordelen van hormonale disbalans testen

Meten is weten. Dit geldt ook voor het testen van je hormonen. Wanneer je weet hoe je hormonen ervoor staan, is dit gemakkelijker te behandelen. Ik zeg altijd: het is dan iets minder puzzelwerk, omdat je meer inzicht hebt en weet wat op dit moment prioriteit heeft in het lichaam. Op deze manier kunnen we aan de slag met het verminderen van klachten. Dit gebeurt op een holistische manier. Dit houdt in, dat ik kijk naar het totaalplaatje. Dus zowel voeding, als leefstijl en als supplementen ter ondersteuning.

Hoe lang duurt de behandeling?

Een holistische aanpak bestaat uit een combinatie van veranderingen in levensstijl, zoals voeding, beweging, stressmanagement en slaaphygiëne, samen met supplementen en/of kruiden om de hormonale balans te ondersteunen. Afhankelijk van de complexiteit van de hormonale disbalans en de mate van betrokkenheid van de cliënt bij de behandeling, kan de duur van de behandeling variëren van enkele weken tot enkele maanden. Om hormonen in balans te krijgen geef ik altijd mee om rekening te houden met minimaal 3 maanden. Dit komt voornamelijk door de rijpingstijd van eicellen. Dit duurt over het algemeen zo’n 90 dagen voordat de eicel volledig gerijpt is en klaar is voor ovulatie. Maar met een aantal weken kun je al wel verschil merken in bijvoorbeeld je energieniveau, verzadigingsgevoel, regelmatige ontlasting en dieper slapen.

Ervaar jij hormonale klachten en wil je hiermee aan de slag?

Voel je welkom. Je kunt vrijblijvend mijn contact formulier invullen en dan bespreken we telefonisch wat de mogelijkheden zijn. Weet dat klachten een teken van het lichaam zijn van een disbalans. Wat wil jouw lichaam vertellen?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *