Vruchtbaarheid man verhogen: Oorzaken, invloeden en wat kun je doen?

Vruchtbaarheid man verhogen

Vruchtbaarheid man verhogen: Oorzaken, invloeden en oplossingen op een rij.

Als je als man geconfronteerd wordt met vruchtbaarheidsproblemen, kun je je afvragen wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je je vruchtbaarheid kunt verhogen. Verschillende factoren kunnen een rol spelen, zoals leefstijl en voeding. In dit artikel wil ik het onder andere hebben over de invloeden van alcohol, chemo, stoelverwarming en het hebben van een telefoon op zak. Maar ik wil ook kennis met je delen om de kwaliteit van het zaad te verhogen.

Wat zijn de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid man?

Wist je dat er verschillende oorzaken kunnen zijn bij verminderde vruchtbaarheid bij mannen? Dit kan zowel te maken hebben met leefstijl, maar dus ook met een te laag testosterongehalte, onvolwaardige voeding of stress. Om te kunnen voortplanten is het belangrijk dat de omstandigheden bij zowel de vrouw als de man zo optimaal mogelijk zijn.

Oorzaak 1: Invloed van alcohol op de vruchtbaarheid van mannen

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van alcohol op de vruchtbaarheid van mannen. Uit sommige studies blijkt dat het regelmatig drinken van alcohol de kwaliteit van het sperma kan verminderen en het aantal zaadcellen kan doen afnemen. Dit kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid en moeilijkheden bij het verwekken van een kind. Hoewel er nog geen eenduidig bewijs is voor de exacte relatie tussen alcoholconsumptie en vruchtbaarheidsproblemen bij mannen, wijzen veel onderzoeken in dezelfde richting. Het lijkt erop dat matig alcoholgebruik geen grote problemen veroorzaakt, maar overmatig of regelmatig drinken kan schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid.

Oorzaak 2: Effect van chemotherapie op de vruchtbaarheid van mannen

Chemotherapie kan van invloed zijn op de vruchtbaarheid van mannen. Tijdens de behandeling kunnen de zaadcellen beschadigd raken of zelfs volledig verdwijnen. Dit kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de dosis en duur van de behandeling. Als je als man vruchtbaarheid wilt behouden na chemotherapie, is het mogelijk om maatregelen te nemen voordat de behandeling begint. Het invriezen van sperma voorafgaand aan chemotherapie is een optie die veel mannen overwegen, zodat ze later nog de mogelijkheid hebben om kinderen te krijgen.

Andere mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij mannen

Naast alcohol en chemotherapie zijn er ook andere factoren die invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid van mannen. Bijvoorbeeld:

Oorzaak 3: Roken

Roken als oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij mannen

Roken is 1 van de oorzaken van een verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Roken kan de kwaliteit en beweeglijkheid van zaadcellen verminderen.

Oorzaak 4: Overgewicht

Overgewicht is 1 van de oorzaken van een verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Overgewicht kan hormonale veranderingen veroorzaken die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Een gezond gewicht is belangrijk, maar een lichaam dat gevoed is, in plaats van gevuld is belangrijker!
Overgewicht als oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij mannen

Oorzaak 5: Medicatie

Medicatie kan vruchtbaarheid bij mannen verminderen. Sommige medicijnen, zoals antidepressiva of steroïden, kunnen van invloed zijn op de vruchtbaarheid van mannen.
Blootstelling aan giftige stoffen: Werkomgevingen waarin mannen worden blootgesteld aan chemicaliën of toxische stoffen kunnen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden.

Medicatie als oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij mannen

Oorzaak 6: blootstelling aan giftige stoffen

blootstelling aan giftige stoffen als oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij mannen

Werkomgevingen waarin mannen worden blootgesteld aan chemicaliën of toxische stoffen kunnen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Het is dan ook belangrijk dat jouw partner daar op tijd voor gewaarschuwd wordt. 

Oorzaak 7: temperatuur balzak te hoog

De temperatuur in de balzak is te hoog. Dit kan bijvoorbeeld door altijd de stoelverwarming aan te hebben of te strakke boxers te dragen. Zet de stoelverwarming wat minder vaak aan en draag bijvoorbeeld thuis losse boxers.
Temperatuur balzak te hoog als oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij mannen

Oorzaak 8: straling

Straling is een veelvoorkomende oorzaak waardoor de vruchtbaarheid bij een man vermindert. Het hebben van een telefoon op zak, heeft een negatieve invloed op het zaad. Leg je mobiel eens wat vaker op je bureau of ergens anders, zodat hij niet altijd in je zak zit. Hetzelfde geldt voor het hebben van een laptop op schoot. Leg er bijvoorbeeld een kussen tussen.

Straling als oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij mannen

Wat zijn de symptomen van verminderde vruchtbaarheid man?

De symptomen van een verminderde vruchtbaarheid van de man zijn:

  • Het uitblijven van zwangerschap;
  • Testosteron tekort;
  • Sterk verminderde zaadlozing.

Wat te doen / hoe op te lossen?

Als je merkt dat je vruchtbaarheid als man verminderd is, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit aan te pakken. Een gezonde levensstijl is altijd belangrijk, inclusief een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik. Denk hierbij aan voldoende eiwitten en gezonde vetten. Maar ook voldoende groenten en fruit. Zelf houd ik ongeveer 1 gram eiwit per kg/lichaamsgewicht aan. Wat groenten betreft, streef ik altijd naar zo’n 500 gram per dag. Dit lijkt veel, maar als je het over twee maaltijden verdeelt, gaat dit best gemakkelijk. Het is vaak even wennen. Het liefst stoppen en/of verminderen met alcohol, roken en drugs en zo min mogelijk de stoelverwarming aanzetten in de auto. Haal dus ook wat vaker je mobiel uit je zak. Daarnaast is je bioritme ook erg van belang. Probeer eerst daglicht te zien, voordat je beeldschermen ziet en om je testosteron te verhogen, kun je krachttraining doen. Hoe bewerkter je eet, hoe meer je testosteron zakt.

Oplossing 1: Vruchtbaarheid man verhogen voeding

Zink speelt een hele belangrijke rol in de kwaliteit van het zaad. Je vindt zink in pompoenpitten, zonnebloempitten, oesters, lijnzaad en cacao.

Verder zijn vitamine C en E heel belangrijk als antioxidanten. Zeker als je veel stress ervaart of laaggradige ontstekingen hebt, zijn dit belangrijke vitamines. Vitamine C vinden we voornamelijk in aardappel, paprika, citrusvruchten, spruitjes en blauwe bessen. Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en vinden we in zaden en pitten en uit olijfolie bijvoorbeeld.
Verder vinden we antioxidanten in kiemen, groene thee en cacao en alle groenten en fruit met veel kleur. Zorg dus elke dag voor de kleuren van de regenboog op je bord.

Omega 3 is belangrijk omdat het ontstekingsremmend werkt, hormonen produceert, het is de brandstof voor onze hersenen, voedt het lichaam van binnenuit, zorgt ervoor dat we sneller herstellen, beter slapen en verbetert de opname van vitamines en mineralen. Ga voor wild gevangen vis, lijnzaad, biologische eieren en noten, zaden en pitten.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat je varieert en dat je kwalitatief goede voeding tot je neemt. Het liefst grasgevoerd vlees en biologische eieren, zuivel en groenten. Helaas wordt er veel bespoten en dit heeft weer een negatieve invloed op je hormonen en de kwaliteit van het zaad. Maar kijk wat hierin voor jou mogelijk is. Zelf koop ik de meest bespoten groenten en fruit biologisch. Ook wel de dirty dozen genoemd. Als je dit googled, dan vind je zo een lijstje.

Oplossing 2: Vruchtbaarheid man verhogen supplementen

Voeding blijft ALTIJD de basis, maar ik ben van mening dat supplementen een mooie ondersteuning kunnen zijn.
De basis hierin is vitamine D, magnesium en omega 3, omdat dit een positieve invloed heeft op de hormonale balans. Een tekort aan vitamine D en magnesium kan leiden tot een tekort aan testosteron tekort.

Daarnaast is zink een hele belangrijke aanvulling. We zagen hierboven al in welke voeding dit te vinden is, maar een supplement is soms net even wat hoger gedoseerd. Let er wel op dat je zink en koper met elkaar combineert. Deze twee mineralen werken samen in het lichaam.

Verder is Q10 nog een hele fijne aanvulling. Q10 hebben we nodig om energie in onze cellen te krijgen en te hebben. Daarnaast is Q10 ook in te zetten bij verminderde vruchtbaarheid, PCOS, vermoeidheidssyndroom, migraine en werkt het ook nog eens anti-verouderend. Q10 wordt namelijk ook aan anti- rimpel crèmes toegevoegd.

Ga niet zomaar alles slikken, maar overleg met jouw (orthomoleculair) diëtist of arts.

Conclusie vruchtbaarheid man verhogen

Het verhogen van de vruchtbaarheid van mannen kan afhangen van verschillende factoren, zoals leefstijl en medische behandelingen. Het verminderen van alcoholconsumptie, het nemen van voorzorgsmaatregelen vóór chemotherapie en het aannemen van een gezonde levensstijl kunnen allemaal bijdragen aan het verbeteren van de vruchtbaarheid.
It takes two to tango! Zowel de man als de vrouw is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen lichaam en het optimaliseren van hun vruchtbaarheid. Per 3 juni 2024 ben ik terug van zwangerschapsverlof en ben je welkom om samen aan jouw vruchtbaarheid te werken.

Je bent van harte welkom in mijn praktijk in Zeist of online. Eerst meer weten over voedingsadvies? Neem dan hier een kijkje.

Liefs Eline

Hulp bij vruchtbaarheid man verhogen

Ik help het je graag te ontdekken!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *