Vruchtbaarheid verhogen? 10 goede tips!

vruchtbaarheid verhogen

Vruchtbaarheid verhogen? 10 goede tips!

In mijn praktijk zie ik regelmatig vrouwen met een kinderwens. Ik focus dan altijd op het lichaam zoveel mogelijk te voeden en tot rust te brengen. Hoe meer stress er in het lichaam zit, hoe minder groot de kans op voortplanting. Wat ik ook graag aan je mee wil geven is het feit dat man én vrouw allebei invloed hebben en dat je dus beiden wil voorbereiden.

Tip 1: Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is essentieel als je je vruchtbaarheid wilt verhogen. Door regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende te slapen geef je je lichaam de beste kans om optimaal te functioneren.

Tip 2: Vermijd stress zo veel mogelijk

Stress kan een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Probeer daarom stress zoveel mogelijk te vermijden en ontspanningstechnieken toe te passen, zoals yoga of meditatie. Ik zeg altijd tegen mijn cliënten: wanneer het lichaam stress ervaart, heeft afvallen en voortplanten geen prioriteit.

Tip 3: Stop met roken en drinken

Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen schadelijk zijn voor je vruchtbaarheid. Het is dan ook belangrijk om deze gewoontes te stoppen als je je vruchtbaarheid wilt verhogen. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.

Tip 4: Let op je gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor een goede vruchtbaarheid. Overgewicht kan hormonale verstoringen veroorzaken, terwijl ondergewicht de eisprong kan belemmeren. Zorg dus voor een gezond gewicht.

Tip 5: Eet de juiste voeding

Bepaalde voedingsstoffen kunnen je vruchtbaarheid stimuleren. Denk hierbij aan voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Groene bladgroenten, noten, zaden en vis zijn bijvoorbeeld goede keuzes.

Tip 6: Houd je cyclus in de gaten

Door je cyclus goed in de gaten te houden, kun je beter anticiperen op vruchtbare dagen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een ovulatietest of houd je basale lichaamstemperatuur dagelijks bij. Zelf heb ik de app Clue. Hierin kun je bijhouden wanneer je ongesteld bent en eventuele klachten. Ook berekent de app jouw ovulatieperiode. Let wel op: dit hoeft niet altijd zo te zijn. Je ovulatieperiode kun je ook merken aan je afscheiding, je energie en libido.

Tip 7: Vermijd schadelijke stoffen om je vruchtbaarheid te verhogen

Blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals chemische reinigingsmiddelen en pesticiden, kan schadelijk zijn voor je vruchtbaarheid. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Denk hierbij ook aan parfum en verzorgingsproducten waarin parfum zit. Ook geurkaarsen, geurstokjes, wasverzachter en auto parfum heeft invloed op je hormonen en dus je voortplanting.

Tip 8: Let op medicatiegebruik

Bepaalde medicijnen kunnen een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Overleg daarom altijd met je arts als je vruchtbaarheid wilt verhogen en medicijnen gebruikt.

Tip 9: Verhoog je vitamine D-levels

Voldoende vitamine D is belangrijk voor een goede vruchtbaarheid. Zorg voor voldoende blootstelling aan zonlicht en overweeg eventueel een supplement als je vitamine D-tekort hebt. Let wel op: om vitamine D op te kunnen nemen, hebben we voldoende magnesium nodig. Het heeft dus geen zin om vit D te suppleren of in de zon te gaan zitten, als je magnesium niet op peil is. Bij vit D houd ik altijd aan: 80 is prachtig en 100 is nog beter als waarde bij de huisarts.

Tip 10: Raadpleeg een specialist

Als je langere tijd bezig bent met het verhogen van je vruchtbaarheid en het lukt niet, kan het raadzaam zijn om een vruchtbaarheidsspecialist te raadplegen. Deze kan je verder helpen en eventueel behandelingen voorstellen.

Ben jij er klaar voor om je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier te verhogen?

Met deze 10 tips kun je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid verhogen. Zorg voor een gezonde levensstijl, vermijd stress en schadelijke stoffen, let op je gewicht en eet de juiste voeding. Houd je cyclus in de gaten en raadpleeg een specialist als het niet lukt. Succes!

Heb jij een kinderwens en ben je op zoek naar een passend eet- en leefpatroon? Dan ben je van harte welkom. In mijn praktijk heb ik al meerdere stellen zwanger zien worden.
Neem gerust contact op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

Liefs Eline

Ja, ik wil mijn vruchtbaarheid verhogen!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *