Hormonen uit balans? Zo krijg je ze weer onder controle!

Hormonen uit balans

Hoe weet je of je hormonen uit balans zijn?

Je kunt herkennen dat je hormonen uit balans zijn aan het hebben van stemmingswisselingen, cravings, PMS klachten, regelmatig hoofdpijn hebben, darmklachten, vocht vasthouden of bijvoorbeeld het uitblijven van je menstruatie. We noemen het ook wel hormonale disbalans. Je kunt het dus eventueel aan je klachten herkennen, maar je kunt ook testen of je hormonen uit balans zijn. Dit wordt meestal gedaan door bloedtesten, maar kan bijvoorbeeld ook door een speekseltest. Het kan zelfs zo zijn dat je verschillende klachten ervaart, maar dat je ze als ‘normaal’ bent gaan zien. Je hebt dan vaak niet door dat je bepaalde klachten ervaart, totdat je je hier bewust van wordt.

Hormonen uit balans symptomen

Zoals ik hierboven al beschreef, kunnen dit symptomen zijn van een hormonale disbalans:
  • Darmklachten
  • Vermoeidheidsklachten
  • Moeilijk afvallen of aankomen
  • Pijnlijke menstruaties of het uitblijven van menstruatie
  • Overgangsklachten
  • PCOS
  • Endometriose
  • Vocht vasthouden
  • Migraine
  • Stemmingswisselingen
  • Cravings
  • Onverzadigbaar gevoel
Zoals je ziet, vallen er aardig wat symptomen onder hormonale disbalans. Het mooie aan het lichaam is, dat alles samenwerkt en invloed op elkaar heeft. Dit is alleen ook juist het irritante. Omdat alles met elkaar samenwerkt, heeft ook alles invloed op elkaar. Zo heeft een schommelende bloedsuiker invloed op je slaap, je darmen, je lever, je energie, je honger- en verzadiging: eigenlijk op de hele kwaliteit van leven. Slaap je slecht? Dan kan het lichaam je honger- en verzadigingshormoon lastig resetten, waardoor je overdag meer behoefte hebt aan suiker en snaaien. Ben je hormonaal uit balans? Dan heeft afvallen of voortplanten geen prioriteit en zal je lichaam hier dus ook niet mee aan de slag gaan.

Hormonen uit balans bij man en vrouw

Hormonen uit Balans Man

Hormonen uit balans man
Ook bij mannen kunnen hormonen uit balans zijn. Denk hierbij aan een teveel aan oestrogeen. Oestrogeen is voornamelijk het vrouwlijk hormoon, maar mannen hebben ook wat oestrogeen in het lichaam. Heeft een man teveel oestrogeen, dan heeft dit invloed op bijvoorbeeld het ontwikkelen van borstjes, minder hoog libido of weinig energie. Bij een tekort aan testosteron zien we vaak ook een laag libido en minder goed spieren kunnen opbouwen. Hormonen spelen ook een grote rol in het behoud van een gezond gewicht.

Hormonen uit balans vrouw

Veel vrouwen ervaren hormonale klachten. Dit komt grotendeels door onze voeding en leefstijl. Mijn eerste tip is eigenlijk altijd: skip koffie op nuchtere maag. Daarnaast zijn slaap en stress ook belangrijke factoren die zeker een negatieve invloed hebben op onze hormonen. Ik vind zelf dat slaap echt je prioriteit moet zijn. In je slaap herstelt, verwerkt en reset je lichaam. Slaap je dus niet goed? Dan heeft dit invloed op je hele lichaam. Wat ik verder nog wil meegeven is: weet dat parfum, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, wasverzachter, geurkaarsen en geurstokjes ook een negatieve invloed kunnen hebben op je hormonen. Alles draait om de balans en ik vind het ook belangrijk dat je stap voor stap aan de slag gaat met veranderingen doorvoeren.

Hormonen uit balans vrouw

Hormonen uit balans na zwangerschap

Hormonen uit balans na zwangerschap? Ja dat kan! De zwangerschap is een hele mooie fase in het vrouwlijk lichaam. Het hele lichaam verandert om een kindje te laten groeien. Maar dit kan soms ook de nodige klachten met zich meebrengen en helemaal na de bevalling. Het is belangrijk om je lichaam de tijd te gunnen na je bevalling om weer in balans te komen. Voeding en leefstijl spelen hierin ook weer een grote rol. Slaap is vaak lastiger met een newborn in huis, maar daarom des te belangrijker om te kijken of je op andere vlakken wel het lichaam zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om het lichaam te blijven voeden, omdat je alsnog veel van je lichaam vraagt. Zeker als je ook borstvoeding geeft.

Hormonen uit balans na zwangerschap

Hormonen uit balans na stoppen pil

Hormonen uit balans na stoppen pil? Dat is geen fabeltje. Anticonceptie met hormonen is eigenlijk het toevoegen van synthetische hormonen aan het lichaam. Hier kan je lichaam van slag raken. Helemaal als je ooit weer een keer stopt met anticonceptie, kunnen bepaalde hormonale klachten (weer) naar boven komen. Anticonceptie kan een negatieve invloed op je brein, je darmen, het rooft veel vitamines en mineralen, onder andere magnesium en B12. Wil je dus stoppen met anticonceptie, dan vind ik het altijd belangrijk om je lichaam voor te bereiden op het stoppen. Je wil je lichaam eerst voeden, zodat je niet als het ware in een gat valt na het stoppen.
Hormonen uit balans na stoppen pil

Hormonen uit balans overgang

Hormonen uit balans tijdens de overgang? Het is de realiteit. De overgang is weer een nieuwe fase waar elke vrouw door heen gaat. De een ervaart meer klachten dan de ander. Hoe meer klachten je ervaart, hoe groter de disbalans is. Voeding en leefstijl kunnen hier een positieve invloed op hebben. Naarmate we als vrouw ouder worden, maken we steeds minder oestrogeen aan. Oestrogeen is een belangrijk hormoon voor de vrouw en is betrokken bij veel processen. Een daling in de productie, kan weer voor de nodige klachten zorgen.
Hormonen uit balans overgang

Hormonen uit balans door stress

Hormonen uit balans door stress? Ja, dit kan een oorzaak zijn waardoor jou hormonen uit balans zijn. Stress speelt een hele grote rol in het hormoongedeelte. Zolang het lichaam veel stress ervaart en dan met name chronische stress, dan gaat het lichaam als het ware over op een overlevingsstand. Ook hier komen afvallen en voortplanten op een lager pitje te staan, waardoor je op dit gebied klachten kunt gaan ervaren. Ook zie ik vaak in de praktijk dat je door stress het gevoel kan hebben dat je altijd ‘aan’ staat of dat je bijvoorbeeld een opgejaagd of opgefokt gevoel ervaart. Cafeïne kan dit effect versterken. Dus koffie, groene en zwarte thee raad ik eigenlijk af. Sorry! Probeer erachter te komen waardoor jij ‘uit’ kunt staan en wat jou energie geeft in plaats van energie kost.

Met de EMB bloedtest krijg je jouw hormonen weer in balans!

Zijn jouw hormonen uit balans? Dan heb ik de oplossing voor jou! Zelf vind ik het fijn om een EMB bloedtest in te zetten bij bovenstaande klachten. Deze test is op energetisch niveau gebaseerd en geeft aan waar er verstoringen, tekorten en blokkades zijn op celniveau. Ik vind het altijd inzichtelijk en zorgt ervoor dat prioriteiten van boven komen. Zo is het minder puzzelen, waar bepaalde klachten vandaan komen. Deze test meet vitamines, mineralen, hormonen, darm parameters, orgaan blokkades, energetische intoleranties en nog meer. Er kunnen met deze test geen diagnoses gedaan worden. Daarnaast zijn er ook bloedtesten die alleen de hormonen meten. Dus dan meet je je oestrogeen, cortisol, testosteron en progesteron. Dit kan heel veel inzicht geven in welke fase van je cyclus je zit.

Van hormonen uit balans naar weer in balans!

Wil jij aan de slag gaan met je hormonen? Dan kan mijn cursus een hele mooie aanvulling zijn. Hierin leer je wat hormonen zijn, wat ze doen, welke voeding een positieve invloed heeft op je hormonen en hoe je dit kunt toepassen in de praktijk.

Dit is de link naar mijn academy van mijn cursus.

Liefs Eline

Liever persoonlijk advies? Vul onderstaand formulier in.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

5 gedachten over “Hormonen uit balans? Zo krijg je ze weer onder controle!”

  1. LS, ben vrouw van 52, moeder van 3 kinderen en heb spiraaltje. Ik weet door een scan dat 3 jaar geleden 1 eierstok al verschrompeld was. Momenteel overgangsklachten. Hitte aanvallen, slecht inslapen, gewrichtpijn/verstijving in polsen en knien. Het meest lastige vind ik 5kg gewichtstoename zonder levens/eetveranderingen. Zelfs nu ik zeer weinig eet gaat er niets af. Wil dus graag zsm meer in balans komen.

  2. Ik ben een vrouw van 51, moeder van 1 zoon en ervaar klachten die soms weken aanhouden. Extreme vermoeidheid, pijnlijke borsten, vocht vasthouden in enkels en een opgeblazen buik. Ik sport regelmatig, eet naar mijn idee gezond, heb de alcohol opgegeven en drink alleen in de middag 1 kopje koffie. Wil niets liever dan weer in balans komen.

    1. Hoi Bo,

      Wat vervelend om te horen dat je deze klachten ervaart. Ik stuur je even prive een mail. Wie weet kan ik hierin iets voor je betekenen.

      Gezonde groet,
      Eline

  3. Ben een man van 74 jaar en ben sinds weken erg moe kan de hele dag slapen en heb amper nog enigzins energie gelukkig heb ik een hond dus moet er zeker vier keer per dag met hem lopen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *