Heb ik lactose intolerantie?
Als je regelmatig last hebt van buikpijn, winderigheid of diarree na het consumeren van zuivelproducten, bestaat de kans dat je lactose-intolerantie hebt. In dit artikel zal ik dieper ingaan op dit veelvoorkomende probleem en je voorzien van waardevolle informatie over symptomen, diagnose en voedingsadvies.
Wat is lactose intolerantie?
Symptomen en diagnose
De symptomen van lactose intolerantie kunnen variëren van milde tot ernstige spijsverteringsproblemen. Veelvoorkomende klachten zijn buikpijn, winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel. Deze symptomen treden meestal op binnen 30 minuten tot 2 uur na het innemen van lactose.
Een diagnose van lactose intolerantie kan worden gesteld door middel van een lactosetolerantietest of een waterstofademtest. Bij een lactosetolerantietest drink je een lactose-oplossing en wordt vervolgens je bloedsuikerspiegel gemeten. Als je lichaam niet in staat is om lactose te verteren, zal je bloedsuikerspiegel niet stijgen. Een waterstofademtest meet de hoeveelheid waterstofgas in je adem na het innemen van een lactose-oplossing.
Tevens kun je door middel van een intolerantie bloedtest erachter komen op wat voor producten je reageert. Zo worden er bijvoorbeeld verschillende soorten kaas gemeten, maar ook yoghurt, geiten- en schapenzuivel.
Voedingsadvies en dieet
Als je de diagnose lactose intolerantie hebt gekregen, betekent dit niet dat je volledig zuivelvrij moet leven. Daarnaast ben ik ook van mening dat we in Nederland een eetpatroon vol met zuivel en gluten hebben en dat dit onderaan de streep bij de meeste mensen wel minder kan. Vaak is het een opeenstapeling van verschillende producten die uiteindelijk zorgen voor bepaalde klachten. Daarnaast ben ik ook van mening dat wanneer we aan de slag gaan met je darmen, je vaak in een bepaalde hoeveelheid prima koemelk en/of lactose kunt verwerken. Tevens is het belangrijk wat voor kwaliteit producten je neemt.
Tips voor lactose intolerantie
Tip 1: Kies eventueel voor lactosevrije zuivelproducten:
Steeds meer supermarkten bieden lactosevrije melk, yoghurt en kaas aan. Deze producten zijn vrij van lactose en daarom geschikt voor mensen met een lactose intolerantie.
Tip 2: Probiotica
Tip 3: Lactase-supplementen
Tip 4: Verrijk je voeding
Tip 5: Geit- en schapenzuivel
Tip 6: Ga voor rauwe zuivel
Tip 7: aan de slag met het verbeteren van de darmen
Hoe sterker jouw basis is, hoe beter.
Conclusie lactose intolerantie
Lactose-intolerantie is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Door bewust om te gaan met je voeding en de juiste aanpassingen te maken, kun je nog steeds genieten van zuivelproducten zonder ongemak te ervaren. Mocht je hier last van hebben en met je voeding aan de slag willen, dan ben je altijd welkom!
Lactose intolerantie test doen?
Zou jij graag een intolerantie test willen doen? Dan kun je die hier aanschaffen. Met deze test wordt niet alleen de zuivelgroep getest, maar ook andere voedingsgroepen. Dit kan veel inzicht geven!
Je kunt de code: dietisten-10% gebruiken voor 10% korting!
Liever persoonlijk advies? Vul onderstaand formulier in.
"*" geeft vereiste velden aan