Lactose intolerantie: symptomen, diagnose en voedingsadvies

Lactose intolerantie symptomen, diagnose en voedingsadvies

Heb ik lactose intolerantie?

Als je regelmatig last hebt van buikpijn, winderigheid of diarree na het consumeren van zuivelproducten, bestaat de kans dat je lactose-intolerantie hebt. In dit artikel zal ik dieper ingaan op dit veelvoorkomende probleem en je voorzien van waardevolle informatie over symptomen, diagnose en voedingsadvies.

Wat is lactose intolerantie?

Lactose is een suiker die voorkomt in melk en andere zuivelproducten. Om lactose te kunnen verteren, produceert ons lichaam het enzym lactase. Bij mensen met lactose-intolerantie is de productie van lactase echter verminderd of afwezig, wat resulteert in ongemak na het consumeren van zuivelproducten.
wat is lactose intolerantie

Symptomen en diagnose

De symptomen van lactose intolerantie kunnen variëren van milde tot ernstige spijsverteringsproblemen. Veelvoorkomende klachten zijn buikpijn, winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel. Deze symptomen treden meestal op binnen 30 minuten tot 2 uur na het innemen van lactose.

Een diagnose van lactose intolerantie kan worden gesteld door middel van een lactosetolerantietest of een waterstofademtest. Bij een lactosetolerantietest drink je een lactose-oplossing en wordt vervolgens je bloedsuikerspiegel gemeten. Als je lichaam niet in staat is om lactose te verteren, zal je bloedsuikerspiegel niet stijgen. Een waterstofademtest meet de hoeveelheid waterstofgas in je adem na het innemen van een lactose-oplossing.

Tevens kun je door middel van een intolerantie bloedtest erachter komen op wat voor producten je reageert. Zo worden er bijvoorbeeld verschillende soorten kaas gemeten, maar ook yoghurt, geiten- en schapenzuivel.

Voedingsadvies en dieet

Als je de diagnose lactose intolerantie hebt gekregen, betekent dit niet dat je volledig zuivelvrij moet leven. Daarnaast ben ik ook van mening dat we in Nederland een eetpatroon vol met zuivel en gluten hebben en dat dit onderaan de streep bij de meeste mensen wel minder kan. Vaak is het een opeenstapeling van verschillende producten die uiteindelijk zorgen voor bepaalde klachten. Daarnaast ben ik ook van mening dat wanneer we aan de slag gaan met je darmen, je vaak in een bepaalde hoeveelheid prima koemelk en/of lactose kunt verwerken. Tevens is het belangrijk wat voor kwaliteit producten je neemt. 

Tips voor lactose intolerantie

Tip 1: Kies eventueel voor lactosevrije zuivelproducten:

Steeds meer supermarkten bieden lactosevrije melk, yoghurt en kaas aan. Deze producten zijn vrij van lactose en daarom geschikt voor mensen met een lactose intolerantie.

Tip 2: Probiotica

Het consumeren van probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt met levende culturen en gefermenteerde melkproducten kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering van lactose.

Tip 3: Lactase-supplementen

Er zijn ook lactase-supplementen verkrijgbaar die de hoeveelheid lactase in je lichaam verhogen. Deze supplementen kunnen worden ingenomen voordat je zuivelproducten consumeert.

Tip 4: Verrijk je voeding

Om ervoor te zorgen dat je voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt, kun je andere voedingsmiddelen toevoegen die deze voedingsstoffen bevatten, zoals groene groenten, vis, eieren en zonlicht!

Tip 5: Geit- en schapenzuivel

Geit- en schapenzuivel is vaak beter te verteren dan koezuivel. Kies dus eventueel voor halloumi, feta, geitenkaas, geitenyoghurt of schapenyoghurt.

Tip 6: Ga voor rauwe zuivel

In rauwe zuivel zit het enzym lactase, wat helpt bij het afbreken van lactose. Dit is in de natuurwinkel te verkrijgen of bij de boer.

Tip 7: aan de slag met het verbeteren van de darmen

Hoe sterker jouw basis is, hoe beter.

Conclusie lactose intolerantie

Lactose-intolerantie is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Door bewust om te gaan met je voeding en de juiste aanpassingen te maken, kun je nog steeds genieten van zuivelproducten zonder ongemak te ervaren. Mocht je hier last van hebben en met je voeding aan de slag willen, dan ben je altijd welkom!

Conclusie lactose intolerantie

Lactose intolerantie test doen?

Zou jij graag een intolerantie test willen doen? Dan kun je die hier aanschaffen. Met deze test wordt niet alleen de zuivelgroep getest, maar ook andere voedingsgroepen. Dit kan veel inzicht geven!

Je kunt de code: dietisten-10% gebruiken voor 10% korting!

Lactose intolerantie test

Liever persoonlijk advies? Vul onderstaand formulier in.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *