PCOS: hormonaal uit balans

Wat is PCOS?

Het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. Bij vrouwen met PCOS groeien er cysten op de eierstokken. Cysten zijn vochtblaasjes die in de eierstok aanwezig zijn. Bij een normale menstruatie ontwikkelen in de eerste helft van de cyclus een aantal follikels (vochtblaasjes) in de eierstokken. Een van deze blaasjes groeit zover door dat het blaasje knapt, dit noem je de ovulatie of eisprong. Het eitje wat vrijkomt uit het follikel gaat naar de baarmoeder en kan daar bevrucht worden. Bij vrouwen met PCOS worden er meer follikels in de eierstokken ontwikkeld, maar deze blijven vaak klein en klappen niet, waardoor er geen eitje vrijkomt. Dit betekent dus ook dat vrouwen met PCOS vaak minder vruchtbaar zijn. Veel vrouwen komen er dan ook pas achter dat ze PCOS hebben als ze stoppen met de pil omdat ze zwanger willen worden. De menstruatie komt dan niet regelmatig of blijft zelfs helemaal uit, zonder zwangerschap.

Symptomen

Een symptoom, zoals hierboven genoemd is het hebben van weinig of geen menstruaties. Een ander symptoom is dat het lichaam te veel mannelijk hormoon (testosteron) aanmaakt, wat kan zorgen voor acne, overbeharing op het lichaam of in het gezicht of juist haarverlies op het hoofd. In het bloed zijn deze hormoonwaardes te zien. Een ander symptoom is dat er meer dan 12 follikels per eierstok te zien zijn op een echo. Normaal gesproken zijn dit er 3 tot 8. Een laatste veelvoorkomend symptoom bij PCOS, is insulineresistentie. Lees verder voor meer informatie hierover.

Insulineresistentie

Bij insulineresistentie maakt je lichaam te veel insuline aan. Insuline is een hormoon dat gemaakt wordt in de alvleesklier en wat er voor zorgt dat suiker (glucose) in je bloed opgenomen kan worden in je lichaamscellen. Dit is een heel belangrijk proces, want hierdoor krijgen we energie. Ook zorgt insuline ervoor dat je bloedsuikergehalte niet te hoog wordt. Bij insulineresistentie zijn de cellen in je lichaam minder gevoelig voor insuline. Daardoor kan suiker niet goed uit je bloed gehaald worden en word je bloedsuikergehalte te hoog. Dit is niet goed voor je en kan uiteindelijk leiden tot diabetes type 2.

Een te hoog bloedsuikergehalte kan aan de andere kant ook vaak leiden tot hyperinsulinemie, wat betekent dat er te veel insuline afgegeven wordt aan het bloed. Daardoor wordt er te veel suiker uit het bloed gehaald. Een van de belangrijkste kenmerken is dat je het niet kunt uithouden op 3 hoofdmaaltijden per dag. Je hebt het gevoel dat je moet eten tussendoor. Als je dit niet doet krijg je last van allerlei vervelende klachten zoals trillen, concentratiestoornissen of je wordt erg chagrijnig. 


Helaas is insulineresistentie niet 1, 2, 3 op te lossen, maar met goede voeding en leefstijl is hier wel veel aan te doen! Daar gaan we straks verder op in.

Waar wordt PCOS door veroorzaakt?

Dan nog even de oorzaken van PCOS. Een mogelijke oorzaak is erfelijkheid. In sommige families komt het vaker voor dan in andere families. Daarnaast schijnt PCOS vooral voor te komen bij vrouwen met overgewicht. 80% van de vrouwen met PCOS heeft overgewicht. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen ook meer symptomen als ze aankomen in gewicht. Als je overgewicht hebt, is een gezonde leefstijl belangrijk. Bij PCOS en bijzonder in het geval van een zwangerschapswens is afvallen en een gezond gewicht bereiken extra belangrijk.

Wat zijn de risico’s?

Wat kun je er zelf aan doen? (leefstijl)

Wat kun je er zelf aan doen? (voeding)

 

Wat kun je er zelf aan doen? (Supplementen)

 

Soms helpen en goede leefstijl en een goed voedingspatroon niet voldoende en is het verstandig om ook nog medicijnen te slikken. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Wil jij aan de slag met je gezondheid? Neem vrijblijvend contact op.