Wat helpt tegen slecht slapen in de overgang?

Wat helpt tegen slecht slapen in de overgang

Heb jij ook last van slecht slapen tijdens de overgang?

Slecht slapen tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. Veel vrouwen krijgen te maken met hormoonschommelingen die hun slaap verstoren. Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn waarop je dit kunt aanpakken, zoals het verbeteren van je darmgezondheid en voldoende daglicht absorberen.

Darmgezondheid zorgt voor een betere nachtrust

Darmgezondheid speelt een belangrijke rol in onze algehele gezondheid en kan dus ook zeker bijdragen aan een betere nachtrust. Dit komt doordat serotonine voor 90% in onze darmen wordt geproduceerd. Serotonine is ons ‘feel good’ hormoon. Serotonine zorgt er dus voor dat we lekker in ons vel zitten en is de voorloper van melatonine. Melatonine wordt ook wel ons slaaphormoon genoemd. Wanneer we een disbalans in onze darmen hebben, kan dit dus voor slaapproblemen zorgen.
Darmgezondheid helpt bij slecht slapen in de overgang

Hierbij de belangrijkste tips om slecht slapen in de overgang tegen te gaan:

Tip 1: Probeer vezelrijk voedsel te eten en vermijd zware maaltijden voor het slapengaan. 

Daarnaast kan het helpen om probiotica te nemen en probiotische voedingsmiddelen te eten. Denk aan rauwe zuivel, kefir, kombucha, groenten, miso, kimchi en variatie.

Tip 2: Houd altijd een beetje de 3, 2, 1, regel aan:

Dit lukt mij heus niet elke avond, maar het is wel een mooi streven.

Tip 3: Drink geen cafeïne meer na 14:00 uur

Cafeïne zit in koffie, maar ook in zwarte en groene thee. Cafeïne is sowieso een trigger bij darmklachten en hormonale klachten. Het mooiste is om je koffie überhaupt te minderen of te vermijden.

Tip 4: Houd je bloedsuikerspiegel op orde

Je bloedsuikerspiegel speelt ook een belangrijke rol bij slapen. Hoe meer je bloedsuiker schommelt, hoe groter de kans is dat je bloedsuiker ‘s nachts ook schommelt. Dit zorgt voor een minder diepe slaap. Wanneer je bij elke maaltijd de focus legt op vezel, vetten en eiwitten, zal de bloedsuiker stabieler worden. Mijn huis- tuin- en keukentips zijn het toevoegen van keltisch zeezout en appelazijn. Kost bijna niets en heeft wel een positief effect op je bloedsuiker. Zelf neem ik in de ochtend een halve liter lauwwarm water met een snufje keltisch zeezout. Dit zorgt voor minder behoefte aan snaaien. Een half uur voor de avondmaaltijd neem ik een halve liter lauwwarm water met een eetlepel appelazijn. Dit drink ik met een rietje. Je kunt appelazijn ook als dressing gebruiken. Ook maak ik regelmatig zure komkommer.

Overige tips die helpen tegen slecht slapen in de overgang:

Naast hormonen en darmgezondheid zijn er nog andere factoren die kunnen bijdragen aan een betere nachtrust. Probeer bijvoorbeeld beeldschermen te vermijden vlak voor het slapengaan en zorg dat je voldoende daglicht krijgt gedurende de dag. Opvliegers kunnen ook een grote invloed hebben op je slaap. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel genoeg is en draag eventueel luchtige kleding tijdens het slapen. Zelf zet ik mijn mobiel op vliegtuigstand en hebben we geen andere apparaten in de slaapkamer. Dit kan een diepe nachtrust verstoren. Wil je nog wel bereikbaar zijn? Zet dan de WIFI uit. Maak gebruik van lijnzaad. Dit zaad bevat fyto-oestrogenen, wat het lichaam juist nodig heeft tijdens de overgang. Naarmate we ouder worden, hoe minder oestrogeen we aanmaken. Fyto-oestrogenen werken op dezelfde manier in het lichaam. Het is wel belangrijk dat je de hele variant koopt en de lijnzaad voor gebruik maalt. Je kunt lijnzaad verwerken in je yoghurt, havermout, salades of smoothies. Maar verwarm ze liever niet. Supplementen kunnen ook een mooie ondersteuning bieden, maar dit vind ik altijd persoonlijk en stem ik liever tijdens een intake met je af.

Nog steeds last van slaapproblemen?

Als je nog steeds last hebt van slaapproblemen, aarzel dan niet om contact op te nemen. We kunnen samen kijken naar andere manieren om jouw slaapkwaliteit te verbeteren. Slaap lekker!

Liefs, Eline!

Ja, ik wil mijn slaapkwaliteit verbeteren

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *